parallelsessies over duurzame energie en grondstoffen.

programma

  • 13.30 - 14.00 uur: 1e parallelsessie
  • 14.00 - 14.10 uur: korte pauze
  • 14.10 - 14.40 uur: 2e parallelsessie
  • 14.40 - 14.50 uur: korte pauze
  • 14.50 - 15.20 uur: 3e parallelsessie

parallelsessies

Tijdens het HVC-congres kunt u kiezen aan welke sessies u gaat deelnemen: 

Zaal 1

  • Sessie 1: Afvalpreventie, recyclekeuze en gedrag van inwoners

    We produceren allemaal afval, maar wat als we een toekomst kunnen creëren met minder afval om ons heen? Wij gaan voor een afvalvrije toekomst. Susan Baks (HVC) neemt u mee hoe we (rest)afval kunnen voorkomen en laat de nieuwste initiatieven zien als recycle-keuze, de challenge in Opmeer ‘minder grijs, iedereen prijs’ en ‘proeftuin in Velserbroek’.

  • Sessie 2: Recycling van grondstofstromen

    Als het afval gescheiden is ingezameld worden de waardevolle grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk gerecycled. Stefan de Beer (HVC) geeft inzicht in het proces van recycling van plastic, gft, papier, grof afval en hout. Van vergisting en papier- en plasticsortering tot de nieuwe pilot hergebruik van afvalhout: alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van recycling komen in deze sessie voorbij. 

  • Sessie 3: Verduurzaamde AEC

    In een circulaire economie gaan steeds minder grondstoffen verloren. Ook werken we toe om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat de afvalverwerking in de toekomst gaat veranderen door afnemend afvalaanbod. Chris Kuijten (HVC) vertelt u wat HVC doet om een verduurzaamde AEC te realiseren en hoe de afvalwerking van de toekomst er uit komt te zien. Er wordt ingegaan op de visie op warmte-uitkoppeling uit de AEC, bodemas en de CO2-afvanginstallatie.

    Ga naar boven ^

Zaal 2

  • Sessie 1: Haalbaarheid en betaalbaarheid warmtenet

    In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2050 van het aardgas af is. Deze warmtetransitie is omvangrijk en vraagt veel van stakeholders. Eline van den Ende (HVC) gaat in op de actuele visie vanuit de rijksoverheid op “Van Gas Los” en de ontwikkelingen rondom warmtetransitie. Marco van Soerland (HVC) zoomt daarna in op de visie van HVC en hoe HVC invulling geeft aan de warmtetransitie en gemeenten kan ondersteunen.

  • Sessie 2: Wetgeving en inzet van warmtebronnen

    Om verduurzaming via warmtenetten te stimuleren en in goede banen te leiden, is de Wet collectieve warmtevoorziening (WcW) op 1 juli in werking getreden. Daarmee komen warmtenetten in publieke handen. Lennard Seriese (HVC) neemt u mee in de gevolgen van de WcW. Ook is de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (WGIW) aangenomen in de Tweede Kamer. Robert Crabbendam (HVC) gaat in op de bronnenstrategie van HVC en welke nieuwe duurzame bronnen in beeld zijn om als warmtebron voor warmtenetten te kunnen fungeren.

  • Sessie 3: Netcongestie (uitdagingen en oplossingen)

    Netcongestie ontstaat omdat we meer elektriciteit willen vervoeren dan ons net aankan, waardoor bedrijven en woningen vaak geen elektriciteit meer kunnen afnemen of terugleveren. Opslagmogelijkheden creëren voor elektriciteit wordt steeds urgenter. Maarten de Wit (HVC) gaat in op deze problematiek, welke oplossingsmogelijkheden er zijn en wat HVC hierin kan betekenen. Daarna licht Mario Verzijlberg (Alliander) de problemen waar een netbeheerder tegen aanloopt en de oplossingsrichtingen nader toe.

    Ga naar boven ^

Zaal 3

  • Sessie 1: Aquathermie

    Aquathermie is het duurzame proces van het verwarmen en verkoelen met behulp van water. Waterschappen hebben recent de potentie van duurzame warmte uit gezuiverd afvalwater onderzocht. Peter Willems (Waterschap Rivierenland) praat u bij over actuele ontwikkelingen van aquathermie en welke rol de gemeenten en waterschappen daarin hebben. Aafke Mak (HVC) vertelt u over de ervaringen bij de ontwikkeling van het aquathermieproject van HVC en de gemeente Gorinchem in de Gildenwijk in Gorinchem.

  • Sessie 2: Duurzame zuiveringsslibhub Dordrecht

    Hoe ziet de slibverwerkingsketen van de toekomst eruit? Welke mogelijkheden hebben rioolwaterzuiveringen om op duurzame wijze energie op te wekken? Samen met waterschap Hollandse Delta (WSHD) ontwikkelt HVC een ontwaterings-en vergistingsproject. Jan Smitsman (WSHD) en Josien Ruijter (HVC) zijn betrokken bij dit project en praten u bij hoe de vergisting- en ontwateringshub wordt gerealiseerd en hoe de interactie met de HVC slibverwerkingsinstallatie plaatsvindt.

  • Sessie 3: Stand van grondstofterugwinning in de waterketen: fosfaatterugwinning

    Fosfaat is, naast kalium en stikstof, een essentieel ingrediënt voor kunstmest. In 2023 heeft HVC in een pilotinstallatie met samenwerkende partijen TTBS en STOWA een technologie onderzocht om fosfaat terug te winnen uit assen die overblijven na verbranding van het zuiveringsslib en voldoet aan de kwaliteit die de markt vraagt. Jan-Peter Born (HVC) gaat in op dit proces, de resultaten van de pilot en hoe de herwonnen fosfaten opnieuw worden toegepast.

    Ga naar boven ^